Tel/Fax. (022) 844- 66- 61

E-mail: p145@eduwarszawa.pl

Adres: ul. Goszczyńskiego 17a,
02-610 Warszawa

 

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

    MARZEC 2025

 

DATA

                        SNIADANIE

                                       OBIAD

                   PODWIECZOREK

 

 

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

Zupa 250-300 g

Kotlet  60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka – 85 g

Gulasz 100 -120 g

Mięso w sosie 100-120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki – 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. – 200 g

Napój 200 ml

Pieczywo –25 g.

Masło –5 g

Wędlina/ Ser żółty - 15 g

Pasty/twarożki – 50 g

Warzywa sur. -  dodatek do posiłku20 g

Ciasto – 80 g- 100 g

Owoce – 70 g – 100 g

Sałatka, surówka – 80 g

Racuchy –100 g

Budyń, jogurt –150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce susz. 5 g

Napój 200 ml

03/03/2025

Kawa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Szynka, Ser żółty Pomidor Kiełki

Jabłko

Alergeny 1,2,5,9,

Jarzynowa

Leczo z mięsem z indyka Ryż

Surówka z białej kapusty

Woda z mietą

Alergeny 5,6,

Herbatka ziołowa

Pankeiki

Mus jabłkowy

Melon

Alergeny 1,2,5,

04/03/2025

Herbatka owocowa

Chleb orkiszowy z masłem

Pasta z ryby Twarożek z warzywami 

Sok owocowo-warzywny

Alergeny 1,2,5,

Barszcz ukraiński

Pulpet wp w sosie koperkowym

Kasza Surówka z selera z marchewką

Woda z cytryną

Alergeny 1,2,5,6,

Koktajl owocowy

Chałka z masłem

Ananas

Alergeny 1,2,5,

05/03/2025

Kakao

Chleb żytni z masłem

Polędwica Kabanosik drobiowy Ogórek kiszony Cykoria

Mandarynka

Alergeny 1,2,5,9

Krupnik

Kotlet z ryby Ziemniaki

Marchewka gotowana

Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

Alergeny 1,2,3,6,

Herbatka owocowa

Bułka z masłem

Sałatka włoska

z pomidorków koktajlowych i mozarelli

Jabłko

Alergeny 1,2,5,

06/03/2025

Zupa ml

Chleb na miodzie z masłem

Schab pieczony Ser żółty Sałata Pomidor

Jabłko

Alergeny 1,2,5,9

Fasolowa z kiełbasą

Naleśniki z serem

Sałatka owocowa

Woda z pomarańczą

Alergeny 1,2,5,6,9

Herbatka owocowa

Hot dog z parówką

z szynki z warzwami

Gruszka

Alergeny 1,2,9

07/03/2025

Kawa ml

Chleb ze słonecznikiem z masłem

Kabanosik drobiowy Jajko Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony

Melon

Alergeny 1,2,5,9,

Pomidorowa z ryżem

Kotlet schabowy Ziemniaki

Fasolka gotowana

Surówka z kapusty pekińskiej

Kompot

Alergeny 1,2,5,6,

Woda z miętą

Serek waniliowy

z owocami

Wafle ryżowe

Alergeny 5

10/03/2025

Kawa ml

Chleb graham z masłem

Szynka Ser żółty Rzodkiewka Papryka

Jabłko

Alergeny 1,2,5,9

Brokułowa

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym

Surówka z pora i marchewki

Woda z cytryną

Alergeny 1,2,5,6,

Deser jogurtowy

z nasionami chia

Biszkopty b/c

Winogrona

Alergeny 1,2,5,

 

11/03/2025

Herbata

Chleb kukurydziany z masłem

Pasta z ryby z warzywami 

Sok owocowo-warzywny

Alergeny 1,2,3,5,

Flaczki z drobiu

Leniwe z masełkiem i bułeczką

Surówka z marchwi, jabłek

i pomarańczy

Woda z miętą

Alergeny 1,2,5,6,

Hamburger z mięsa wieprzowego

z warzywami

Mandarynka

Alergeny 1,2,5,

12/03/2025

Kakao

Chleb pszenny z masłem

Twarożek waniliowy z owocami

Winogrona

Alergeny 1,2,3,5,

Krem z pieczarek z gwiazdkami

Kotlet jak gołąbek w sosie pomidorowym Ryż brązowy

Surówka z ogórka kiszonego

Kompot

Alergeny 1,2,5,6,

Bułka żytnia z masłem szczypiorkowym

Ryba wędzona Ser żółty Rzodkiewka

Chipsy z marchewki

Alergeny 1,2,3,5

13/03/2025

Kawa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Pasztet z drobiu Jajko Pomidor Ogórek zielony

Jabłko

Alergeny 1,2,5,

Zacierkowa

Łosoś pieczony Ziemniaki

Mix warzyw gotowanych

Surówka z kapusty czerwonej

Woda z pomarańczą

Alergeny 1,2,3,5,6,

Racuchy drożdżowe

Sałatka owocowa

Alergeny 1,2,5,

14/03/2025

Zupa ml

Chleb orkiszowy z masłem

Szynka Ser żółty Rzodkiewka Papryka

Ananas

Alergeny 1,2,5,9

Ryżanka

Kotlecik z kurczaka Ziemniaki

Kalafior gotowany Surówka z marchewki i warzyw korzennych

Woda z miętą

Alergeny 1,2,5,6,

Chałka z masłem

Jabłko pieczone z żurawiną                    i miodem

Alergeny 1,2,5,8

17/03/2025

Kakao

Chleb żytni z masłem

Schab pieczony Jajko Kiełki Cykoria

Mandarynka

Alergeny 1,2,5,9

Kapuśniak z ziemniakami

Kurczak duszony z warzywami Makaron Pomidor ze szczypiorkiem

Kompot

Alergeny 1,2,6,

Deser z kaszy manny

z musem owocowym

Biszkopty

Jabłko

Alergeny 1,2,5,

18/03/2028

Zupa ml

Chleb pszenny z masłem

Twarożek waniliowy z owocami

Melon

Alergeny 1,2,5,

Barszcz czerwony z ziem

Krokiety z farszem mieszanym

Surówka wiosenna

Kompot

Alergeny 1,2,5,6,

Sok owocowo-warzywny

Grahamka z masłem szczypiorkowym

Kabanosy drobiowe

Chipsy z marchewki

Alergeny 1,2,5,9

19/03/2025

Kawa ml

Chleb ze słonecznikiem z masłem

Pasta z jaj Kabanosik drobiowy Rzodkiewka Pomidor

Jabłko

Alergeny 1,2,5,9

Ogórkowa

Paluszki z ryby w sosie greckim Frytki Mix do chrupania

Woda z miodem

Alergeny 1,2,3,6,

Lemoniada

Tosty z szynką i serem

Mix warzyw do chrupania

Gruszka

Alergeny 1,2,5,

20/03/2025

Kawa ml

Chleb graham z masłem

Twarożek z warzywami Szynka

Jabłko

Alergeny 1,2,5,9

Rosół z makaronem

Kurczak pieczony Ziemniaki

Brokuł gotowany Surówka z warzyw korzennych

Woda z cytryną

Alergeny 1,2,5,6,

Herbatka owocowa

Pizza

Mix warzyw do chrupania

Melon

Alergeny 1,2,5,

21/03/2025

Kawa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Polędwica Ser żółty Sałata Ogórek kiszony

Winogrona

Alergeny 1,2,5,9,

Krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Gulasz wp. Kluski śląskie

Buraczki Surówka z kapusty pekińskiej

Kompot

Alergeny1,2,5,6,

 

Chałka z masłem

Galaretka z owocami

Alergeny 1,2,5,

 

 

 

 

24/03/2025

Zupa ml

Chleb orkiszowy z masłem

Pasta z ryby wędzonej Jajko Ogórek Papryka

Jabłko

Alergeny 1,2,3,5,

Krem warzyw z grzankami

Kotlet mielony Ziemniaki

Fasolka gotowana

Sałata lodowa z jogurtem

Woda z miodem

Alergeny 1,2,5,6,

Budyń z polewą owocową

Wafle kukurydziane

Ananas

Alergeny 5

25/03/2025

Kakao

Chleb pszenny z masłem

Twarożek waniliowy z owocami

Sok owocowo-warzywny

Alergeny 1,2,5

Pomidorowa z makaron

Kotlet z jaj Ziemniaki

Marchewka z groszkiem

Surówka wiosenna

Woda z pomarańczą

 

Alergeny 1,2,5,6

Herbatka ziołowa

Fishburger z warzywami

Jabłko

 

 

 

Alergeny 1,2,3,5,

26/03/2025

Zupa ml

Chleb na miodzie z masłem

Polędwica pasta z jaj Pomidor Papryka

Jabłko

Alergeny 1,2,5

Kartoflanka

Schab duszony z jarzynach

Kasza bulgur

Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miętą

Alergeny 1,6

Deser jogurtowo-owocowy Gofry

Gruszka

Alergeny 1,2,5,

27/03/2025

Kawa ml

Chleb ze słonecznikiem z masłem

Kiełbasa sucha krakowska Ser żółty Ogórek zielony Cykoria

Winogrona

Alergeny 1,2,5,9

Barszcz biały z kiełbasą

Łosoś z makaronem warzywami

w sosie śmietanowym Mix do chrupania

Woda z cytryną

Alergeny 1,2,3,5,6,

Lemoniada

Grzanki z szynka serem

i ananasem

Jabłko

 

Alergeny

28/03/2025

Kawa ml

Chleb graham z masłem

Twarożek z warzywami Jajko

Jabłko

Alergeny 1,2,5

Koperkowa z ziemniakami

Indyk duszony w sosie własnym

Kluski kopytka Buraczki Mizeria

Kompot

Alergeny 1,2,5,6,

Smooti owocowe

Chałka z masłem

Mandarynka

Alergeny 1,2,5

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki.
Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia,

dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia.

Jeśli coś smakuje - mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja).

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności. Potrawy przyprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką.

Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę/wołowinę.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych.

J Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,         

J Chrupmy na zdrowie

J „Powiedz przedszkolaku w jakim jestem smaku” w każdy wtorek dzieci piją świeży 1-dniowy tłoczony sok warzywno-owocowy - zachęcamy do spróbowania nowych smaków z szpinakiem, kurkumą, jarmużem i innymi nieoczywistymi składnikami,

J Rzeka pełna mleka.

 

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp.

Alergen wg rozporządzenia

Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:

1

Zboża zawierające gluten

 tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kuskus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek oraz innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).

2

Jaja i produkty pochodne

Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.

3

Ryby i produkty pochodne

 Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.

4

Soja i produkty pochodne

W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej).

5

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, kefiru, maślanki, śmietany (sosy, pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).

6

Seler i produkty pochodne

Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku/mięsie z jarzynami.

7

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.

8

Dwutlenek siarki

Składnik owoców suszonych.

9

Gorczyca

Składnik musztardy, wędlin,

10

Orzechy

Składnik kremów do smarowania pieczywa, wypieki, ciastka,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

     
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
 

 

       
       
       
       
       
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.