Jadłospis

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

w okresie od 4 do 29 listopada  2019 r.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

04/11/2019 Zupa ml

Chleb żytni z masłem szczypiorkowym Ser żółty

Karczek pieczony Cykoria Gruszka

Kalafiorowa

Klopsik w sosie pomidorowym  Kasza gryczana Surówka z białej kapusty

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułka z masłem

Jabłko pieczone z miodem

i żurawiną

05/11/2019 Kakao

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Pomidor

Jabłko

Barszcz ukraiński

Dorsz pieczony Ziemniaki

Marchewka z wody Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

Woda z miętą i pomarańczą

Ciasto marchewkowe

Winogrona

Witaminki dla chłopczyka

i dziewczynki

06/11/2019 Kawa ml

Chleb orkiszowy z masłem

Szynka/ Ser żółty Kiełki Papryka

Arbuz

Barszcz biały z ziemniakami

Naleśniki z serem i śmietaną

Sałatka owocowa

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem

Schab pieczony Salsa pomidorowa

Jabłko

07/11/2019 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Twarożek  z warzywami Kalarepka do chrupania Nektarynka

Porowa z ziemniakami

Węgierska potrawka z kurczaka Kasza perłowa Surówka z sałaty lodowej

Woda z miętą

Jogurt naturalny z owocami

Bułka z masłem

Mix owoców suszonych do chrupania

08/11/2019 Kakao                  

Chleb razowy z masłem

Szynka pieczona/Jajko

Rzodkiewka Cykoria

Winogrona

Zupa z dyni z pestkami

Kotlecik schabowy Ziemniaki

Kalafior gotowany Sałatka z pomidorków koktajlowych

Kompot

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Ogórek zielony

Jabłko

12/11/2019 Kawa ml              

Chleb żytni z masłem

Szynka pieczona/ Schab pieczony Papryka Sałata

Winogrona

Kapuśniak

Ryż zapiekany z jabłkami pod pierzynką serową Mandarynka

Woda z cytryną

Herbatka owocowa

Grahamka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami 

Jabłko

13/11/2019 Zupa ml – płatki owsiane

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko

Pomidor/ Rzodkiewka

Jabłko

Rosół z lanymi kluseczkami

Kotlecik z jak gołąbek Ziemniaki  

Buraczki gotowane  Ogórek kiszony

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Rogalik z masłem

Pomarańcza

14/11/2019 Kakao naturalne na mleku

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ogórek zielony

Marchewka do chrupania

Ogórkowa z ziemniakami

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Marchewka z wody Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

Kasza manna z truskawkami

Banan

15/11/2019 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Ser biały

z warzywami  Pomidor  Gruszka

Jarzynowa

Risotto hiszpańskie z czerwoną fasolą

Surówka z ogórka kiszonego

Kompot

Sok z jabłek

Bułka z masłem 

Konfitura 100% owoców

Chrupmy na zdrowie

18 – 22 listopad – TYDZIEŃ KASZY

„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, …………………..

 ………………………………. a od kaszy człowiek zdrów”

18/11/2019 Kawa ml

Chleb żytni z masłem

Pasta z jaj/Polędwica Ogórek zielony/ Rzodkiewka

Śliwka

Flaczki z drobiu

Naleśniki z serem i owocami

Kompot

Herbatka owocowa

Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem

i rodzynkami

19/11/2019 Zupa ml

Chleb na miodzie z masłem

Szynka /Pierś z indyka w ziołach Kiełki z rzodkiewki/ Sałata

Chipsy z marchewki

Krupnik z koperkiem

Ryba w sosie koperkowym Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej

Woda z mięta

Jogurt naturalny z owocami

Chałka z masłem

Banan

Chrupmy na zdrowie

20/11/2019 Kakao naturalne na mleku

Chleb kukurydziany z masłem

Schab pieczony /Ser żółty

Ogórek kiszony  Sałata

Owoce suszone

Selerowa

Pieczone udko kurczaka Kuskus z warzywami Marchewka gotowana

Woda z mięta

Woda z pomarańczą i melisą

Bułka z masłem Szynka

Paski z zielonej papryki do chrupania

Jabłko

21/11/2019 Zupa ml – kasza manna

Chleb razowy z masłem

Jajko/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka 

Jabłko

Zielony krem z brokułów z ziemniakami

Kluski leniwe Surówka z marchwi i jabłek

Naturalny sok owocowy

 

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Rzodkiewka

Owoce do chrupania

22/11/2019 Mleko

Chleb z masłem

Krem twarogowy z wanilią i owocami

Jabłko

Pomidorowa z makaronem

Bitki z indyka w sosie koperkowym Kasza gryczana Sałata lodowa w sosie winegret

Woda z cytryna

Herbatka owocowa

Zapiekanka z pieczywa, szynki

i sera żółtego posypana szczypiorkiem Ketchup

Banan

25/11/2019 Zupa ml – płatki ryżowe

Chleb z masłem

Szynka pieczona/Ser biały

Kiełki z rzodkiewki/ Cykoria

Marchew do chrupania

Krem z pieczarek z łazankami

Dorsz pieczony Ziemniaki  Marchewka gotowana Surówka z kapusty pekińskiej

Woda z miodem

Sok owocowo-warzywny wyciskany przez dzieci

Racuszki z jabłkami

26/11/2019 Zupa ml – kasza manna

Chleb z masłem

Polędwica/Ser żółty

Rzodkiewka/Sałata

Jabłko

Zacierkowa

Kotlecik mielony Ziemniaki pieczone z ziołami  Surówka z buraczków 

i jabłek

Woda z miętą i miodem

Budyń z musem owocowym

Banan

 

Witaminki dla chłopczyka

i dziewczynki

27/11/2019 Kakao

Chleb razowy z masłem

Szynka /Polędwica

Rzodkiewka/ Ogórek zielony

Winogrona

Fasolowa z ziemniakami

Krokiety z farszem mieszanym

Ogórek kiszony

Woda z pomarańczą i melisą

 

Herbatka owocowa

Bułka z masłem Szynka

Paski z zielonej papryki do chrupania

Jabłko

28/11/2019 Zupa ml

Chleb żytni z masłem szczypiorkowym Ser żółty

Karczek pieczony Cykoria Pomarańcza

Barszcz biały z kiełbasą

Makaron zapiekany z serem i szpinakiem

Mix warzyw do chrupania

Woda z cytryną

Herbatka owocowa

Tosty hawajskie

Jabłko

29/11/2019 Kakao

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Pomidor

Jabłko

Krem z pieczarek z ziemniakami

Łosoś pieczony Ziemniaki  Marchewka gotowana Surówka z kapusty kiszonej

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Ciasto marchewkowe

Jabłko pieczone z miodem

i rodzynkami

       
       
       
       

 

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

OBIAD

Zupa 250 – 300 g

Kotlet 60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka 85 g

Gulasz 100 – 120 g

Mięso w sosie 100 – 120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g

Napój 200 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo 25 g.

Masło 5 g

Wędlina/ Ser żółty 15 g

Pasty/twarożki 50 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku

20 g

Ciasto 80 g- 100 g

Owoce 70 g – 100 g

Sałatka, surówka 80 g

Racuchy 100 g

Budyń, jogurt 150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

Napój 200 ml

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki.

Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja). Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę.

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych:

  • Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,
  • Chrupmy na zdrowie.
  • Rzeka pełna mleka