Jadłospis

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

w okresie od 4 do 29 marca 2019 r.

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
04/03/2019 Kawa na mleku

Chleb razowy z masłem szczypiorkowym Szynka/

Ser żółty Papryka

Jabłko

Flaczki z drobiu

Ryż zapiekany z jabłkami w polewie serowo-jogurtowej

Woda z miodem

Herbata z cytryną

Bułka z masłem Polędwica  Pomidor

Jabłko

05/03/2019 Zupa ml – kasza manna

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko Pomidor  Cykoria

Jabłko

Ogórkowa

Ryba w sosie greckim Ziemniaki

Surówka z białej kapusty

Kompot

Lemoniada

Tosty hawajskie z szynką, serem i ananasem

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

06/03/2019 Kakao

Bułka z masłem

Pasta z sera białego z warzywami

Mandarynka

Krupnik

Kotlecik jak gołąbek w sosie pomidorowym Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miętą i miodem

Herbata

Bułka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami

Jabłko

07/03/2019 Kakao                  

Chałka z masłem 

Twarożek z owocami

Kiwi

Rosół z makaronem

Pieczeń rzymska w sosie warzywnym Ziemniaki Mix warzyw gotowanych Rzodkiewka  Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułka z masłem i pomidorem

Banan

Rzeka pełna mleka

08/03/2019 Kawa na mleku

Chleb żytni z masłem szczypiorkowym Ser żółty

Schab pieczony Cykoria Mandarynka

Barszcz biały z kiełbasą

Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-jagodową

Woda z miodem i cytryną

Herbatka owocowa

Bułka z masłem

Szynka Rzodkiewka 

Mix do chrupania

11/03/2019 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Papryka

Jabłko

Koperkowa z ryżem

Kotlecik mielony Ziemniaki Buraczki duszone

Mizeria Woda z miodem

Herbatka owocowa

Racuszki drożdżowe

Banan

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

12/03/2019 Mleko

Chleb orkiszowy z masłem

Szynka/ Ser żółty Kiełki

Ogórek kiszony 

Ananas

Fasolowa

Makaron zapiekany z kurczakiem, brokułami

i serem Pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem Woda z miodem i cytryną

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Schab pieczony

Papryka

Jabłko

13/03/2019 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Pasta z sera białego z warzywami Sałata

Melon

Kalafiorowa

Dorsz pieczony Ziemniaki

Marchewka z wody Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

Jogurt naturalny z malinami

Chałka z masłem

Jabłko

14/03/2019 Kakao                  

Chleb razowy z masłem

Szynka pieczona/Jajko

Rzodkiewka Cykoria 

Winogrona

Brokułowy krem z grzankami

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Ryż Surówka z kapusty pekińskiej

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Ogórek zielony

Jabłko

15/03/2019 Kawa ml

Chleb na miodzie z masłem

Pierś z indyka w ziołach/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka

Mandarynka

Koperkowa z ziemniakami

Pieczeń cielęca w sosie pieczarkowym Kasza 

Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miodem i mięta

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem

Sałatka pomidorów z bazylią

Jabłko

Rzeka pełna mleka

18/03/2019 Kakao

Chleb z masłem

Twarożek waniliowy z żurawiną

Banan

Ogórkowa z ziemniakami

Spaghetti w sosie z mięsa i warzyw

Surówka z kapusty czerwonej

Woda z cytryną

 Herbatka owocowa

Grahamka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami 

Jabłko

19/03/2019 Kawa ml

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko

Pomidor/ Rzodkiewka

Jabłko

Pomidorowa z makaronem

Kotlecik z kurczaka Ziemniaki 

Brokuły gotowane  Mizeria z jogurtem greckim i ziołami

Woda z miodem

Herbata

Racuszki drożdżowe

Mandarynka

20/03/2019 Zupa ml – płatki owsiane

Chleb żytni z masłem

Szynka pieczona/ Schab pieczony Papryka Sałata

Winogrona

Krem z pieczarek z ziemniakami

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Warzywa gotowane Surówka z marchewki

Woda z cytryną

Babka z kaszy manny z musem

z owoców leśnych

Ciastko zbożowe

21/03/2019 Kakao naturalne na mleku

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ogórek zielony

Marchewka do chrupania

Zielona zupa jarzynowa

Pierś z indyka w potrawce Ryż

Surówka z pora

Kompot

Galaretka z owocami

Chałka z masłem 

 

22/03/2019 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Ser biały

z warzywami  Rzodkiewka

Melon

Barszcz ukraiński

Krokiecik z farszem mieszanym

Sałatka z pomidorków koktajlowych

Kompot

Sok z jabłek

Ciasto drożdżowe

 

Chrupmy na zdrowie

25/03/2019 Kawa na mleku  

Chleb razowy z masłem

Jajko/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka 

Jabłko

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kluski leniwe

Surówka z marchewki, jabłek i pomarańczy

Naturalny sok owocowy

 

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Rzodkiewka

Mandarynka

26/03/2019 Zupa ml – kasza manna

Chleb na miodzie z masłem

Szynka /Pierś z indyka w ziołach Kiełki z rzodkiewki/ Sałata

Chipsy z marchewki

Zacierkowa

Ryba w sosie pomidorowym Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej

Woda z mięta

Budyń z owocami

Rogalik z masłem

Banan

27/03/2019 Kakao naturalne na mleku

Chleb kukurydziany z masłem

Schab pieczony /Ser żółty

Ogórek kiszony  Sałata

Owoce suszone

Ryżanka z pomidorami

Pieczone udko kurczaka Ziemniaki Fasolka gotowana Surówka wiosenna

Woda z mięta

Woda z pomarańczą i melisą

Bułka z masłem Szynka

Paski z kolorowej papryki do chrupania

Jabłko

28/03/2019 Mleko

Chleb żytni z masłem

Pasta z jaj/Polędwica Ogórek zielony/ Rzodkiewka

Pomarańcza

Krupnik z koperkiem

Gulasz z indyka Placuszki ziemniaczane 

Surówka z ogórka kiszonego

Woda z cytryną

Herbatka owocowa

Zapiekanka z pieczywa, szynki

i sera żółtego posypana szczypiorkiem Ketchup

Jabłko

29/03/2019 Herbata

Chleb z masłem

Pasta z ryby z warzywami

Jabłko

Barszcz biały z jajkiem

Kotlet schabowy Ziemniaki  Szpinak

Salsa z papryki

Kompot 

Jogurt z granolą i owocami

Banan

 

Chrupmy na zdrowie

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

OBIAD

Zupa 250 – 300 g

Kotlet 60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka 85 g

Gulasz 100 – 120 g

Mięso w sosie 100 – 120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g

Napój 200 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo 25 g.

Masło 5 g

Wędlina/ Ser żółty 15 g

Pasty/twarożki 50 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku

20 g

Ciasto 80 g- 100 g

Owoce 70 g – 100 g

Sałatka, surówka 80 g

Racuchy 100 g

Budyń, jogurt 150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

Napój 200 ml

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki.

Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja). Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę.

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych:

  • Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,
  • Chrupmy na zdrowie.
  • Rzeka pełna mleka