Jadłospis

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

w okresie od 11  do 29 stycznia 2021 r.

 

                                                 ŚNIADANIE                   OBIAD                PODWIECZOREK

11/01/2021 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Papryka Cykoria

Ananas

Ogórkowa

Ryba w sosie pomidorowym Ziemniaki

Surówka z kapusty białej

Kompot

 

Herbatka owocowa

Drożdżówka

Winogrona

12/01/2021 Kawa ml

Chleb orkiszowy z masłem

Kiełbasa sucha krakowska/ Ser żółty Kiełki Ogórek zielony

Mandarynka

Barszcz ukraiński

Kotlet mielony Ziemniaki

Mix warzyw gotowanych Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Schab pieczony

Papryka

Jabłko

13/01/2021 Kakao

Chleb z ziarnami z masłem

Pasta z ryby i sera ze szczypiorkiem Ogórek kiszony Jabłko

Rosół z makaronem

Kurczak pieczony Ziemniaki Brokuł gotowany Surówka z marchewki i jabłek

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem

Ser żółty Pomidor

Melon

14/01/2021 Kakao                  

Chleb razowy z masłem

Polędwica/Pasztet

Rzodkiewka Cykoria

Winogrona

Grochowa

Naleśniki z serem i bitą śmietaną

Sałatka owocowa

Woda z miętą i miodem

Jogurt naturalny z malinami

Chałka z masłem

Jabłko

15/01/2021 Kawa ml

Chleb na miodzie z masłem

Pierś z indyka w ziołach/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka

Pomarańcza

Kalafiorowa

Spaghetti w sosie mięsno-pomidorowym Surówka z kapusty pekińskiej

Kompot

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Pasta z tuńczyka Rzodkiewka

Jabłko

18/01/2021 Kakao

Chleb z masłem

Twarożek waniliowy z żurawiną

Banan

Krem z pieczarek z grzankami

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Warzywa gotowane Surówka z marchewki

Woda z cytryną

Sok owocowy

Zapiekanki z serem i szynką Ketchup

Ogórek kiszony

Melon

19/01/2021 Zupa ml – płatki owsiane

Chleb żytni z masłem

Szynka pieczona/ Schab pieczony Papryka Sałata

Winogrona

Pomidorowa z makaronem

Polędwica wp. w sosie jarzynowym Ziemniaki Mizeria z jogurtem greckim i ziołami

Woda z miodem

Jogurt z owocami i granolą

Ciastko zbożowe

Banan

20/01/2021 Kakao

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ketchup

Ogórek zielony

Chipsy z marchewki do chrupania

Barszcz czerwony z ziemniakami

Pierś z indyka w potrawce z jarzyn

Kasza perłowa Surówka z kapusty pekińskiej

Kompot

Galaretka z owocami

Chałka z masłem 

 

21/01/2020 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Ser biały

z warzywami Rzodkiewka

Melon

Ryżanka

Zapiekanka z muszelek, kurczaka i warzyw z serem mozzarella Sałatka z pomidorków koktajlowych

Kompot

Sok z jabłek

Ciasto marchewkowe

 

Chrupmy na zdrowie

22/01/2021 Kawa ml              

Chleb razowy z masłem

Jajko/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka 

Jabłko

Flaczki z drobiu

Kluski leniwe z masełkiem i bułeczą

Surówka z marchwi, jabłek i żurawiny

Naturalny sok owocowy

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem

Mix do chrupania

Mandarynka

25/01/2021 Zupa ml – kasza manna

Chleb na miodzie z masłem

Szynka /Pierś z indyka w ziołach Kiełki z rzodkiewki/ Sałata

Winogrona

Zacierkowa

Kotlecik jak gołabek w sosie pomidorowym

Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego

Woda z mięta

Budyń z owocami

Rogalik maślany

Jabłko

26/01/2021 Kakao

Chleb kukurydziany z masłem

Jajko/Ser żółty

Ogórek kiszony Papryka

Pomarańcza

Brokułowa

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Surówka z czerwonej kapusty

Woda z mięta

Herbatka owocowa

Bułka z masłem i konfiturą

Jabłko

27/01/2021 Kakao

Chleb orkiszowy z masłem szczypiorkowym

Polędwica/Jajko Ogórek zielony

Mandarynka

Krem z fasoli na kiełbasie

Ryż zapiekany z serem i jabłkiem z polewą jogurtowo-owocową

Woda z miodem

Herbata

Bułka z masłem 

Schab pieczony Mix do chrupania

Jabłko

28/01/2021 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Pasta z sera z warzywami Sałata

Melon

Szczawiowa z jajkiem

Krokiety z farszem mieszanym

Mix do chrupania Woda z miodem

Kompot

 

Herbatka owocowa

Bułka z masłem Sałatka z mozarelli i pomidorków koktajlowych

Jabłko

29/01/2021 Kawa na mleku

Bułka z masłem szczypiorkowym Szynka Ser żółty Papryka  

Sok owocowy tłoczony

Barszcz biały z kiełbasą

Makaron z serem i polewą owocową

Woda z miętą i cytryną

Lemoniada

Bułka z masłem i pomidorem

Jabłko

       
       
       
       
       
       

 

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

OBIAD

Zupa 250 – 300 g

Kotlet 60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka 85 g

Gulasz 100 – 120 g

Mięso w sosie 100 – 120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g

Napój 200 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo 25 g.

Masło 5 g

Wędlina/ Ser żółty 15 g

Pasty/twarożki 50 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku

20 g

Ciasto 80 g- 100 g

Owoce 70 g – 100 g

Sałatka, surówka 80 g

Racuchy 100 g

Budyń, jogurt 150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

Napój 200 ml

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki.

Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja). Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę.

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych:

  • Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,
  • Chrupmy na zdrowie.
  • Rzeka pełna mleka