Jadłospis

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

w okresie od 01 września  do 30 września  2020 r.

DATA                                   ŚNIADANIE                          OBIAD                        PODWIECZOREK

     
01/09/2020 Kakao

Bułka z masłem

Szynka/Pasztet pieczony Ogórek zielony Ogórek kiszony

Arbuz

Żurek z jajkiem

Makaron z polewą serową i owocami

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Bułka z masłem szczypiorkowym Pomidor

Winogrona

02/09/2020 Kawa na mleku

Chleb razowy z masłem szczypiorkowym Szynka

Ser żółty Papryka 

Jabłko

Jarzynowa

Gulasz z indyka z warzywami Kasza perłowa Surówka kapusty białej

Kompot

Sok owocowy

Chałka z masłem

Arbuz

03/09/2020 Zupa ml – kasza manna

Chleb kukurydziany z masłem

Schab pieczony/ Jajko Rzodkiewka Cykoria

Sok owocowy tłoczony

Krem z fasoli z grzankami

Ryba smażona Ziemniaki Brokuł gotowany Pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem Woda z cytryną

 

Jogurt naturalny z owocami

i granolą

Herbatniki zbożowe

04/09/2020 Kakao                  

Chałka z masłem 

Twarożek z owocami 

Śliwka

Koperkowa z ziemniakami

Kotlecik z kurczaka Ziemniaka 

Marchewka mini z wody na liściu sałaty  Woda z miętą

Lemoniada

Ciasto drożdżowe

Banan

07/09/2020 Kakao

Bułka z masłem

Szynka/Pasztet pieczony Ogórek zielony Kiełki rzodkiewki

Arbuz

Ogórkowa

Ryba w sosie greckim Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej Kompot

Herbatka owocowa

Bułka z masłem i pomidorem

Brzoskwinia

Rzeka pełna mleka

08/09/2020 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Papryka Cykoria

Jabłko

Kalafiorowa

Kotlet schabowy Ziemniaki Mix warzyw gotowanych Surówka z ogórka kiszonego Woda z miodem

Herbatka owocowa

Bułka z masłem Pomidor

Banan

Witaminki dla chłopczyka

i dziewczynki

09/09/2020 Mleko

Chleb orkiszowy z masłem

Szynka/ Ser żółty Kiełki

Ogórek kiszony  Ananas

Barszcz biały z kiełbasą

Naleśniki z serem śmietaną i owocami

Woda z miętą i cytryną

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Schab pieczony

Papryka

Jabłko

10/09/2020 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Pasta z sera białego z warzywami Sałata

Melon

Zacierkowa

Kurczak pieczony Ziemniaki Brokuł gotowany Surówka wiosenna

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Ser żółty  Ogórek zielony

Jabłko

11/09/2020 Kakao                  

Chleb razowy z masłem

Szynka pieczona/Jajko

Rzodkiewka Cykoria

Winogrona

Kalafiorowa

Dorsz pieczony Ziemniaki

Marchewka z wody Surówka z kapusty kiszonej Kompot

Jogurt naturalny z malinami

Chałka z masłem

Jabłko

W TYM TYGODNIU ZNAJDŹ CZERWONY KOLOR NA TALERZU
14/09/2020 Kawa ml

Chleb na miodzie z masłem

Pierś z indyka w ziołach/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka

Arbuz

Ziemniaczana z koperkiem

Kotlecik mielony Ziemniaki Fasolka gotowana Pomidorki koktajlowe 

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Rzodkiewka

Jabłko

Rzeka pełna mleka

15/09/2020 Kakao

Chleb z masłem

Twarożek waniliowy z żurawiną

Banan

Pomidorowa z makaronem

Kotlecik z kurczaka Ziemniaki 

Brokuły gotowane  Mizeria z jogurtem greckim i ziołami Woda z miodem

Babka z kaszy manny z musem

z owoców Ciastko zbożowe

Nektarynka

16/09/2020 Kawa ml

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko

Pomidor/ Rzodkiewka Jabłko

Ogórkowa z ziemniakami

Spaghetti w sosie z mięsa i warzyw

Surówka z kapusty

Woda z cytryną

Herbata

Racuszki drożdżowe

Ananas

17/09/2020 Zupa ml – płatki owsiane

Chleb żytni z masłem

Szynka pieczona/ Schab pieczony Papryka Sałata Winogrona

Krem z pieczarek z ziemniakami

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Warzywa gotowane Surówka z marchewki

Woda z cytryną

Herbatka owocowa

Grahamka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami 

Jabłko

18/09/2020 Kakao

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ogórek zielony

Chipsy z marchewki do chrupania

Barszcz czerwony z ziemniakami

Pierś z indyka w potrawce z jarzyn Ryż

Surówka z pora

Kompot

Galaretka z owocami

Chałka z masłem 

 

21/09/2020 Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Ser biały

z warzywami Rzodkiewka Melon

Dyniowa z pestkami ze słonecznika

Zapiekanka z muszelek, kurczaka i warzyw z serem mozzarella Sałatka z pomidorków koktajlowych Kompot

Sok z jabłek

Ciasto marchewkowe

 

Chrupmy na zdrowie

22/09/2020 Kawa ml              

Chleb razowy z masłem

Jajko/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka  Jabłko

Barszcz ukraiński

Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-truskawkową

Naturalny sok owocowy

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Rzodkiewka

Brzoskwinia

23/09/2020 Zupa ml – kasza manna

Chleb na miodzie z masłem

Szynka /Pierś z indyka w ziołach Kiełki z rzodkiewki/ Sałata

Chipsy z marchewki

Zacierkowa

Ryba w sosie pomidorowym Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej

Woda z mięta

Budyń z owocami

Rogalik z masłem

Banan

24/09/2020 Kakao

Chleb kukurydziany z masłem

Schab pieczony /Ser żółty

Ogórek kiszony  Sałata

Borówka amerykańska

Pomidorowa z ryżem

Pieczone udko kurczaka Ziemniaki Fasolka gotowana Surówka wiosenna

Woda z mięta

Herbatka owocowa

Drożdżówka

Jabłko

25/09/2020 Kakao

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ogórek zielony

Marchewka do chrupania

Zielona zupa jarzynowa

Pierś z indyka w potrawce Ryż

Surówka z pora

Kompot

Galaretka z owocami

Chałka z masłem 

 

28/09/2020 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Pasta z jaj z warzywami Sałata

Melon

Ziemniaczana z pomidorami

Makaron z serem śmietaną i owocami

Woda z miętą i cytryną

 

Herbatka owocowa

Bułka z masłem Sałatka z pomidorków koktajlowych

Jabłko

29/09/2020 Kawa na mleku

Chleb razowy z masłem szczypiorkowym Szynka

Ser żółty Papryka

Śliwka

Krem z jarzyn z grzankami

Kotlecik jak gołąbek w sosie pomidorowym

Surówka z ogórka kiszonego

Kompot

Lemoniada

Drożdżówka

Arbuz

30/09/2020 Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony/Ser żółty Ogórek kiszony Kiełki mix

Gruszka

Kalafiorowa

Łosoś pieczony Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej

Woda z miętą i cytryną

 

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Szynka Słupki warzyw do chrupania

Winogrona

       
       

 

     

 

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

OBIAD

Zupa 250 – 300 g

Kotlet 60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka 85 g

Gulasz 100 – 120 g

Mięso w sosie 100 – 120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g

Napój 200 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo 25 g.

Masło 5 g

Wędlina/ Ser żółty 15 g

Pasty/twarożki 50 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku

20 g

Ciasto 80 g- 100 g

Owoce 70 g – 100 g

Sałatka, surówka 80 g

Racuchy 100 g

Budyń, jogurt 150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

Napój 200 ml

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki.

Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść. Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.

Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja). Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę.

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych:

  • Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,
  • Chrupmy na zdrowie.
  • Rzeka pełna mleka