Jadłospis

Jadłospis w Przedszkolu Nr 145 „Czterolistna Koniczynka”

w okresie od 7 stycznia do 1 lutego 2019 r.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

07/01/2019

Kakao

Bułka z masłem

Pasta z sera białego z warzywami

Mandarynka

Krupnik

Kotlecik jak gołąbek w sosie pomidorowym Ziemniaki Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miętą i miodem

Herbata z cytryną

Bułka z masłem

Polędwica Pomidor

Jabłko

08/01/2019

Zupa ml – kasza manna

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko Papryka Cykoria

Jabłko

Ogórkowa

Ryba w sosie greckim Ziemniaki

Surówka z białej kapusty

Kompot

Lemoniada

Racuszki drożdżowe Melon

Rzeka pełna mleka

09/01/2019

Kawa na mleku

Chleb razowy z masłem szczypiorkowym Szynka/

Ser żółty Pomidor

Jabłko

Jarzynowa z pulpecikami

Ryż z polewą serowo-jogurtową i owocami

Woda z miodem

Herbata

Bułka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami

Jabłko

10/01/2019

Kakao

Chałka z masłem

Twarożek z owocami

Kiwi

Rosół z makaronem

Pieczeń rzymska w sosie warzywnym Ziemniaki Mix warzyw gotowanych

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułka z masłem i miodem

Banan

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

11/01/2019

Kawa na mleku

Chleb żytni z masłem szczypiorkowym Ser żółty

Schab pieczony Cykoria Mandarynka

Barszcz biały z kiełbasą

Naleśniki z serem i jabłkiem prażonym

Woda z miodem i cytryną

Herbatka owocowa

Bułka z masłem

Szynka Rzodkiewka

Mix do chrupania

14/01/2019

Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb graham z masłem

Polędwica/ Pasta z jaj ze szczypiorkiem Papryka

Jabłko

Kapuśniak

Makaron z serem i śmietaną Sałatka owocowa

Woda z miodem

Herbatka owocowa

Zapiekanki z sera i szynki z ketchupem Banan

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

15/01/2019

Mleko

Chleb orkiszowy z masłem

Szynka/ Ser żółty Kiełki

Ogórek kiszony

Ananas

Barszcz ukraiński

Krokiecik z farszem mieszanym Sałatka z pomidorków koktajlowych Kompot

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem Schab pieczony

Papryka

Jabłko

16/01/2019

Zupa ml

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Pasta z sera białego z warzywami Sałata

Melon

Kalafiorowa

Dorsz pieczony Ziemniaki

Marchewka z wody Surówka z kapusty kiszonej

Kompot

Jogurt naturalny z malinami

Chałka z masłem

Jabłko

17/01/2019

Kakao

Chleb razowy z masłem

Szynka pieczona/Jajko

Rzodkiewka Cykoria

Winogrona

Brokułowy krem z grzankami

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Ryż Surówka z kapusty pekińskiej

Woda z miętą

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Ogórek zielony

Jabłko

18/01/2019

Kawa ml

Chleb na miodzie z masłem

Pierś z indyka w ziołach/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka

Mandarynka

Zacierkowa

Pieczeń cielęca w sosie pieczarkowym Kasza

Surówka z ogórka kiszonego

Woda z miodem i mięta

Herbatka owocowa

Bułeczka z masłem

Sałatka pomidorów z bazylią

Jabłko

Rzeka pełna mleka

21/01/2019

Kakao

Chleb z masłem

Twarożek waniliowy z żurawiną

Banan

Krem z pieczarek z ziemniakami

Kotlecik z ryby Ziemniaki

Warzywa gotowane Surówka z marchewki

Woda z cytryną

Babka z kaszy manny z musem

z owoców leśnych

Ciastko zbożowe

22/01/2019

Kawa ml

Chleb kukurydziany z masłem

Polędwica/ Jajko

Pomidor/ Rzodkiewka

Jabłko

Pomidorowa z makaronem

Kotlecik z kurczaka Ziemniaki

Brokuły gotowane Mizeria z jogurtem greckim i ziołami

Woda z miodem

Herbata

Racuszki z prażonymi jabłkami

23/01/2019

Zupa ml – płatki owsiane

Chleb żytni z masłem

Szynka pieczona/ Schab pieczony Papryka Sałata

Winogrona

Jarzynowa

Pierś z indyka w potrawce Ryż

Surówka z pora

Kompot

Herbatka owocowa

Grahamka z masłem

Pasta z tuńczyka z warzywami

Jabłko

24/01/2019

Kakao naturalne na mleku

Chleb orkiszowy z masłem

Parówki z szynki Ogórek zielony

Marchewka do chrupania

Ogórkowa z ziemniakami

Spaghetti w sosie z mięsa i warzyw

Surówka z kapusty czerwonej

Woda z cytryną

Galaretka z owocami

Chałka z masłem

25/01/2019

Zupa ml – płatki orkiszowe

Chleb z ziarnami z masłem

Schab pieczony /Ser biały

z warzywami Pomidor

Melon

Krem z soczewicy

Makaron zapiekany z łososiem i szpinakiem Pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem Woda z miodem i cytryną

Sok z jabłek

Ciasto drożdżowe

Chrupmy na zdrowie

28/01/2019

Kawa na mleku

Chleb razowy z masłem

Jajko/ Ser żółty

Ogórek zielony/Papryka

Jabłko

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kluski leniwe

Surówka z marchewki, jabłek i pomarańczy

Naturalny sok owocowy

Herbatka owocowa

Bułeczka z ziarnami z masłem Polędwica Rzodkiewka

Mandarynka

29/01/2019

Zupa ml – kasza manna

Chleb na miodzie z masłem

Szynka /Pierś z indyka w ziołach Kiełki z rzodkiewki/ Sałata

Chipsy z marchewki

Zacierkowa

Ryba w sosie koperkowym Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej

Woda z mięta

Budyń z owocami

Rogalik z masłem

Banan

30/01/2019

Kakao naturalne na mleku

Chleb kukurydziany z masłem

Schab pieczony /Ser żółty

Ogórek kiszony Sałata

Owoce suszone

Ryżanka z pomidorami

Pieczone udko kurczaka Ziemniaki Fasolka gotowana Surówka wiosenna

Woda z mięta

Woda z pomarańczą i melisą

Bułka z masłem Szynka

Paski z kolorowej papryki do chrupania

Jabłko

31/01/2019

Mleko

Chleb żytni z masłem

Pasta z jaj/Polędwica Ogórek zielony/ Rzodkiewka

Pomarańcza

Krupnik z koperkiem

Gulasz z indyka Placuszki ziemniaczane

Surówka z ogórka kiszonego

Woda z cytryną

Herbatka owocowa

Zapiekanka z pieczywa, szynki

i sera żółtego posypana szczypiorkiem Ketchup

Jabłko

01/02/2019

Herbata

Chleb z masłem

Pasta z ryby z warzywami

Jabłko

Barszcz biały z kiełbasą

Kokardki zapiekane z mozarellą i szpinakiem Salsa z papryki

Kompot

Jogurt z granolą i owocami

Banan

Chrupmy na zdrowie

 

ŚNIADANIE

Zupa mleczna 200 g-225 g

Pieczywo 35 g – 50 g

Masło 5 g

Wędlina/ser żółty 20 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku 35 g

Napój 200 g

Ser biały 70 g

Jajko ½ szt

Owoc na II śniadanie 70 g – 100 g

OBIAD

Zupa 250 – 300 g

Kotlet 60 g – 70 g

Klops 65 g

Udko kurczaka 85 g

Gulasz 100 – 120 g

Mięso w sosie 100 – 120 g

Ryba 80 g

Ziemniaki 150 g

Ryż, kasza, makaron 80 -100 g

Warzywa gotowane z wody 70 g

Surówki 100 g

Naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g

Napój 200 ml

PODWIECZOREK

Pieczywo 25 g.

Masło 5 g

Wędlina/ Ser żółty 15 g

Pasty/twarożki 50 g

Warzywa surowe dodatek do posiłku

20 g

Ciasto 80 g- 100 g

Owoce 70 g – 100 g

Sałatka, surówka 80 g

Racuchy 100 g

Budyń, jogurt 150 g

Kasza 150 g

Orzechy, pestki, owoce suszone 5 g

Napój 200 ml

Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym. Zmniejszamy w ten sposób ilość zużytego oleju do smażenia. Skracając obróbkę termiczną minimalizujemy straty wartości odżywczych wydawanych posiłków.

Dzieci otrzymują w ciągu dnia (na żądanie) wodę mineralną niegazowaną do picia.

Karmienie to indywidualna sprawa każdego dziecka. Są dzieci, które lubią jeść często, są też niejadki. Działamy ściśle według wskazówek rodziców w kwestii namawiania i nakłaniania dzieci do jedzenia, dzieci jedzą tyle, ile chcą zjeść.

Dzieci są zachęcane do próbowania potraw, ale personel nie zmusza do jedzenia. Jeśli coś smakuje – mogą poprosić o dokładkę.
Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do poznania różnorodnych dań, nowych smaków

oraz ćwiczenia zachowywania się przy stole: cichej rozmowy, używania serwetek, posługiwanie się sztućcami, itp.

Wybieramy produkty jak najmniej przetworzone, naturalne  i pełnowartościowe (dobrej jakości oleje, mąkę, kasze, nabiał, ryby oraz mięsa, wędliny, pieczywo, jaja). Z mięsa wybieramy: indyka, cielęcinę, kurczaki, rzadko wieprzowinę.

Nie dodajemy żadnych konserwantów ani polepszaczy do żywności.

Nasze menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Opiera się na piramidzie żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

W ramach akcji zdrowego żywienia zachęcamy dzieci do próbowania warzyw i owoców oraz produktów mlecznych:

  • Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki,
  • Chrupmy na zdrowie.
  • Rzeka pełna mleka